sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Keväinen ihastelukierros pihalla

Onneksi sitä välillä selviää tuolla ulkonaki hyppään raitista ilmaa ja hakemassa pihaterapiaa päälle.

 Voi, jännittävää! Viime alkukesästä istutettu purppuratuomi näyttää siltä, että se aikoo kukkia! Hiippailen vähän väliä malttamattomana katsomassa, miltä nuppuset näyttää. Etten vaan missaa kukintahetkeä.=)


 Meidän syreenin silmut tällä hetkellä.


 Rautatienomenapuulle odottelen myös kukkia. Se olisi myös ensimmäinen kerta. Tällä puulla alkaa nyt kolmas kesä.


 Tässä tämä mun muotokuusi. Oli tarkoitus tulla pallomainen, mutta katsotaan nyt mitä tästä tulee loppujen lopuksi.=)


 
 Pihan laitamilta löytyy ihania katajapuskia, joista oon lapsia varoitellut, ettei ne niitä tahalleen ainakaan tallois.=) Katajat on niin kivoja!


 Onko kukaan muuten siirtänyt niitä luonnosta omalle pihalle?? Ja jos on, onko siinä miten onnistunut?


 Jänöjussit oli käyny tekemässä tuuhennusleikkauksia idänvirpiangervoille, ja samalla lannottamassa omilla papanoillaan jokaisen pensaan juurelle. Joo, ja on se pupukka lannottanut jokaisen omenapuunkin, mistä on käynyt haukkimassa. Ajatellut vissiin antaa jotain vastapalvelukseksikin.

 Mutta niihin taitaa tulla nyt kukkia ihan kivasti.


 Vuorenkilpipenkki on mukavasti kukassaan.
 Ja tässä mun keskeneräinen penkkini. Siellä on poimulehteä, jotain kurjenmiekkoja, kaunokaisia. Tässä etualalla on läjään laitettu talvehtimaan esikkoja, amppelimansikkaa, kurtturuusu Pohjolan Kuningatar, lamoherukka, pähkinäpensas.
Vasemmalla on kannonrohjake, joka pitäis jollai raivata siitä vekeen.


 Tässä kiven takana on tuo pihlaja. Siitä ajattelin jos jättäis sen tuohon, ja alkais taivutteleen oksia(tai leikkomalla) ja tekis siitä latvuksesta pallomaisen muotoisen. Saa nähä voisko se onnistua?

 Siinä ne on läjässä talvehtinu, hyvässä iskussa ovat.

 Lamoherukka pukkaa pientä kukkaa.

 En tiiä mitä kurjenmiekkoja nämä, mutta pelastettu vanhempieni kukkapenkistä.


En lukeudu keltaisen ystäviin, mutta keväällä nämä keltaisetkin kukat kyllä ilahduttaa. 

 Poimulehti puskee pintaan ihania  lehtiään.

 Maahumalakin on kasvussaan jo.

Viime loppukesästä istutettu mansikka Polka puskee jo kukkaa. 

 Nokkosia.... Hirvistys vai hyvästys? Oletteko tehneet lantavettä kasveille nokkosista ja vedestä? Onko hyvää lannotetta? Ainaki niin sanotaan.

 Ihastuin noihin ruukkuihin niin, jotta oli pakko ostaa itellekin. Tuo kuppi ja lautanen kyllä ovat eri sävyjä, huomasin, mutta ei kerrota kellekään. Mehitähti pääsi terassille ruukkuun. Pitäs vielä hommata terassille se pöytäkin, johon ton sais vaikka sitten laittaa.=) Joo, ihan vaan tuon mehitähden takia.=) Siinä sivussa voisin sitten ite käydä aina päiväkahveella istuskelemassa pöydän ääressä.

Amppeliruusu ilahduttaa myöskin terassilla mua. Se näytti niin kivalta, että sellainen täytyi huoltsikalle menevistä kukista ostaa itelle, äitienpäiväkukaksi.=) 


Daaliahan se siinä. Nyt kun se kasvaa päivät ulkona, ja yöt sisällä, niin on kyllä silminnähden vahvistunut ja tanakoitunut tuosta. Toivottavasti mikään aamu pikku riiviöni ei saa katkaistua sitä, jos hän herää ennen minua ja törmää terassin oven vierestä sisältä daalian varteen.

En ollu aikasemmin kuullu kuuköynnöksestä. Ajattelin, jotta kokeilenpa. Kaikki siemenet iti hyvin ja kasvo taimia, mutta taimet yksitellen lurtsahtivat varsistaan. Sitten oli jäljellä kaks tainta, ja kun ulkoilutin niitä, niin toinen onneton napsahti poikki.

Nyt niitä on jäljellä enään yksi. Saa nähdä saanko tän säilymään hengissä niin kauan, että se joskus vielä kukkisikin. Katsotaan. 
Kertokaapa te kokemukset kuuköynnöksistä!


6 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Kylläpä ihan erilailla kiinnostuksella kattelee nykyään näitä pihajuttujaki jos entiseen elämään vertaa.. kummasti se vuokrapiha latistaa kaiken pihainnostuksen vaikka muuten ihana paikka olikin. ;)

Ensinnäkin, mulla on kans tuo samainen pussillinen niitäö kuuköynnäöksiä kylvwettynä tälle keväälle, ja kaks on elossa enää.. tyhmä tyhmä menin leikkaamaan niitä, ja siihenhän ne kuoli. Muutaman jätin varulta leikkaamatta ja ne elää vielä. Nyt en niille uskalla tehä mitään, mutta ei ne kyllä juuri kasva.. ovat vaan samanlaisia päivästä toiseen. Jostain keskustelupalstalta joskus osui silmään että joku kirjoitti niiden kukkien aukeavan vain öisin.. liekö tosi, mutta kauniit kukat siinä olis. Samanlaiset kuin siinä ihanassa karhunköynnöksessä.. ;)

Mitäs tykkäät idäncirpiangervoista? Oon niitä katellu ja miettiny laittavani paljonkin etupihalle, kenties ihan reiluksi aidanteeksi.. kun tuntuivat olevan vaatimattomia ja nopeakasvuisia. Sopii siis mulle.. ;D

Ja tuo perenna-alue jota teet parhaillaan, luet mun ajatuksia!! Just tuollasta oon miettiny, että laittelis noita isoja kiviä tuonne kaareen, niitä kun on kauheesti tässä tontilla, ja niitä vasten sit yhtenäisen perenna-alueen.. Näyttää tosi ihanalle!!!

Ja siitä ajasta - ei sitä kasva mullakaan, pätkissä, öisin ja pikkuhiljaa sitä tulee tehtyä kaikkea. Ompeluhommat nbyt alkaa sujua jo suht joutuisaan, kun on vuosia ommellut, joten siihen riittää usein pienikin pätkä niin saa tehtyä jotain. Mutta ootahan kun meen tuonne pihalle, niin jopa tahti hidastuu!! :)

Voi että, teijän pitäs tulla kyllä käymään!!!! Tai meijän. Harmi kun ei oo nuo vuosittaiset siellä teillä päin nyt, käytäis samalla.. ;)

Anna kirjoitti...

Olipas siinä kaiken näköistä kukkasta ja juttua:)

(Tiinalle) Meillä tuota idänvirpiangervoa on pallomainen puska kellarin edessä. (siitä systerikin ne haki) On varmaan 2 metrinen halkaisijaltaan. en tiiä sit miten monta siihen on aikanaan istutettu vai kasvaako yhestä jo tuommonen. Muuten se on minusta kiva, mutta talvella ei kovinkaan nätti risukasa. Maljakkoon oon hakenu siitä nyt oksia niin imevät ihan mahottomasti vettä!

Laura kirjoitti...

Tiina - Joo, se on kyllä kumma, että heti ku on oma piha, niin ne pihajutut alkaa kummasti innostaan. Ei muakaan oo ennen niin nuo pihajutut iskeny, mutta nyt ihan kauhea innostus.=)

Tuo idänvirpiangervo on kyllä just tuota, vaatimaton ja nopeakasvuinen.=) Oon kyllä tykänny. Ja nyt ku näyttää et kukkii oikeen lahjakkaasti ku vaan aukeevat kukkaan. Ja aidanteeksi kans sopiva. Mulla on sitä pätkä aidanteena tontin laidalla, mistä olis vähän reilumpi pudotus pusikkoon, jos vaikka lapset ajais pyörällä. Jos aidanne vähän estelis, ettei ne sinne ajelis.=)

Ehottomasti kaikki kivet hyötykäyttöön mitä tontilta löytyy. Kivistähän huokuu sit lämpöä kasveillekin ja mahdollisesti alkavat heräämään keväällä aiemmin elohon. Ja on ne nii komian näköisiä, että jotta!=) Oo onnellinen, että niitä löytyy itsessään jo pihalta. Minä kans oon.=)

Olis kyllä niin ehdottoman mukava nähdä!!! Jos vain sattuu, että jotta ootte täälläpäin siskollanne joskus käymässä, nii siitähän ei pitkä huikonen tänne olekaan.=)


Anna - Risukasan vois keväällä vaikka siistiä oksasaksilla, jos se ei sitte ois enää nii risuinen? Vanhimpia oksia poistelee.

Pajupirtin Kaisa kirjoitti...

Huh hei Laura, piti ihan laittaa paperossille ylös mitä kaikkea olet pihallesi istutellut.Kiva niitä on seurailla miten kasvaa ja kukoistaa. Kyllä sitä pitää varsinkin keväisin kierrellä joka aamu puutarhaa ja katsastaa mikä kukka milloinkin aukeaa.Se on se kasvun ihme kun viehättää.
No sit näihin sun kysymyksiin omat kommenttini ja kokemukset.
Heh , tuo muotokuusi on hauska;)kullä se vielä muotoutuu.
Katajan alkuja , niitä pikkiriikkisiä taimia(n.15cm) olen joskus kaaaauan aikaa sitten istuttanut pihalle. Aluksi näyttää siltä, että niistä ei tule mitään mutta sit kun ne lähtee kasvuun (hitaaseen tosin) ne viihtyy mainiosti samalla paikallaan.
Virpiangervosta tulee kiva aita kun sitä leikkaa muotoon. Ja talvella saat ihastuttavat koristeet ulkoruukkuihin kun keräät kimpun oksia(Isoista ja vanhoista pensaista) ja spreijaat ne valkoisiksi. Pienet ledvalot oksille ja ei sen kauniimpaa asetelmaa tarvita.
Kivenjärkäleesi on kadehdittavan upeita, oispa sellaisia. Mulla on pihalla 1 iso noin 1 1/2m2 sammaleinen kivi keskellä pihaa. Siinä on pieniä syvennyksiä siinä päällä ja täytin ne muutama vuosi sitten mullalla. Istutin sitä keltaista maksaruohoa ja noita mehitähtösiä siihen ja nyt, arvaat vain kuin on kivaa katseltavaa.
Kiitos kommentistasi blogissani ja kyllä ne kauniit valkoiset kukat on "Kuokkala-merkkisestä" luumupuusta. Se on sellainen itsensäpölyttäjä ettei tarvita kuin yksi puu jotta kukat pölyttyy. Pörriäiset on tehneet hyvää työtä joka kesä. Makoisat luumut se tekee.
Terkkusin Kaisa

Eija kirjoitti...

Muistakaa virpiangervoa istuttaessanne että se leviää aikaa myöten juuriversoillaan. Mutta jos vierestä ajaa ruohonleikkurilla niin pysyy aisoissa. Omalle nuoruudenkotipihalle sitä istutun ja toimi todella hyvänä vapaastikasvavana aidanteena juuri rinteen ylälaidalla. Kasvaa paahteisellakin paikalla ja on vahään tyytyväinen ja talvenkestävä. Syksyllä mukava keltainen syysväri.

Täällä mustikat ja viinimarjat kukkii j aodotan kauhulla jos tulee niitä luvattuja hallaöitä.

Nauttikaa omasta pihasta ja siellä puuhastelusta, puhumattakaan terapeuttisesta vaikutuksesat ;-))

Tiina kirjoitti...

Hyvä, kuulostaa siltä etten ole ihan hakoteillä sen iv-angervon suhteen.. jos vaikka pysyis jokunen puska elossa täälläkin. ;)