perjantai 13. tammikuuta 2012

Unohduksen hinta

Unohduksella on seuraukset... ja ei kovin mukavat.

Niinhän ne vaan syksystä - alkutalvesta jäi laittamatta jänisverkot paikoilleen omppupuille. Vauvan kanssa touhuillessa se välistä kävi aina mielessä, että pitäisi käydä laittamassa nekin paikoilleen, mutta niinpä jäi vaan tekemättä. Ja nyt pupujussi oli huomannu oikeen hyvän apajan. Käyny järjestelmällisesti loikkimassa takapihan laitamilla olevien omppupuiden luota toisen luo. Jokaista oli pitäny käydä haukkimassa. Dolgo- puista ei ollut napsittu ku oksia, ei onneksi runkoa. Mutta Vuokkoa oli järsitty rungostakin. Tuo yllä oleva Huvitus taisi saada lopun... Byääh, minäki oisin tahtonu maistaa Huvitusta! Ja rautatienomenapuusta oli kanssa muutamia haukkuja ottaa. Syreenipuskaankin oli pitäny jättää hampaan jäljet. Ahne jänis! Etupihalla varmaan sen verran liikennettä, että pari omppupuuta ja purppuratuomi olivat säästyneet kosketuksetta. Minä vimmalla kävin laittamassa heti verkot paikoilleen, että jos pelastan sen mikä pelastettavissa on.
Mutta voi harmi! Ja kaikesta saan syyttää itseäni ja hakata päätä seinään. Pitää katsella muita juttuja, että unohtaa äskeisen aiheen.
Uuden vuoden kukkakoristeita.


Ja kirjoja..
 Lahjakirjoja. En oo ennen liiemmin pelargoneista välittänyt, mutta tämän kirjan jälkeen välitän!
Ois hieno saaja jotain vähän erilaisia, ruusunnuppupelargoneja, munankuoripelargoneja ym.. Kirjassa on esitelty todella ihania lajikkeita, kauniita kuvia.


 Ja tässäkin eräs lahjakirja, jota on tullut ahnaasti luettua. Ja kuvia ihasteltua. Tässä herää kuume päästä pian ensi kesään.=) Joka varmaan jo kaikilla puutarhaihmisillä on.


 Joskus oon muistanut ottaa jopa kuvia tekemistäni kimpuista. Talvella kuvaaminen vaan sisätiloissa ei oo niin mukavaa, ainakaan nykyisellä kameralla..
Mutta, tässäpä tällä erää. Sen erään päivän opetuksen muistan karvaasti, laita jänisverkot ajoissa!!!

12 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Aika hurjan näköinen tuo huvitus!

Tiina kirjoitti...

Voi että miten kurja juttu!! =/ Joskus tulee kalliiksi unohtelut, ja ikävimpiä tuollaiset joita ei voi korjata.

Teija Peltonen kirjoitti...

Voi surkeus kuinka kävi =(. Kiersin itsekin viikonlopun aikana puut läpi. Viime vuonna olivat ristihuulet päässeet osaan käsiksi suojista huolimatta. Nyt näkyvät vaan kuopsuttaneen perennapenkeistä itselleen lumen alta syötävää.

Eve kirjoitti...

Auts. Kylläpä on ollut ilkeitä elukoita :(. Voikohan tuota enää pelastaa millään puunhoitoaineella? Pahan näköinen kyllä on.

Eija kirjoitti...

Voi harmi juttu...
Olet kait muistanut polkea lumen juurien ja rungon ympäriltä, ettei myyrät käy viimeistelemässä omppupuitasi rungon tyveltä. Kun lumi on kovaa ei myyrät pääse kaivamaan käytäviään rungolle. Ensi talveksi ja miks ei tällekkin talvea yksi vinkki omenapuiden, pensasmustikan yms. kasvien suojaksi mistä jänikset tykkää. Meillä on jo monen vuoden ajan suojattu omenat ja mustikat viemallä kuusen oksia niiden rungon viereen ja oksien päälle, silloin ei jänikset saa "hajua" omenapuusta ja jättävät ne rauhaan. Ja samoin on polettu lumi tiukkaan ettei myyrät pääse tihutöihin. Ei ku uusiin istutuksiin ensi kesänä.

Eija kirjoitti...

Niin ja tuomen oksat karkottaa kans myyriä ja jäniksiä. Syksyllä vain tuomenoksien hakuun.

Puutarhuri kirjoitti...

Oi voi, ei tuota enää mikään voi pelastaa, tämmösissä tapauksissa missä kuori on syötu rungon ympäri, voi yrittää sillastusta, mut tuo on syöty kyllä niin pitkältä matkalta ja joka oksasta ettei sitä saa edes sillastettua. :( Eikä haavanhoitoaineet auta asiaa. Miltä ne muut puut näyttää? Onko rungon ympäri lähteny kuori niissä?

Laura kirjoitti...

Miten ne puput tykkääkin noista omppupuista? Mikä siinä oikeen on? Nekö maistuu paremmilta ku muut puut?

Multasormi - Niin, mennyttä on tuo puu, on niin pahasti kyllä kaluttu. Mutta enpä voi syyttää ketään muuta ku itseäni.


Eija - Ahaa, tuo on uutta tietoa nuo kuusen ja tuomen oksat, kiitos! No, nyt on verkot kaikissa puissa kuitenkin. Puissa on lumen alla runkosuojaa, ettei myyrien pitäis päästä tekemään tihutöitä. Luulisin, että muista puista tulee vielä jotain. Ainakin toivosin!=)

Puutarhuri - Muissa puissa ei oo rungon ympäri lähteny kuori. Osasta on jostaki puolen vähän aikaa järsitty, muutamia haukkasuja otettu. Tuo Huvitus-puu ku on olluki kaiken lisäksi isojen kivien takana, jossa pupujussi on saanut ihan rauhassa katseilta järsiä puuta. Siten kai se sinne on asettunutkin pitemmäksi aikaa, minkä puusta näkee. Joo, sillastuskaan ei onnistu tuossa. Luulisin, että muut puut selviää. Saa nähdä..

Mintsa kirjoitti...

aavistin heti jotaki pahaa, ku päivämäärä oli jo 13. perjantai tuolla yläreunassa. hehe :D on kyllä käyny aika kurjasti omppupuille, höh!

Leea kirjoitti...

Minä olen laittanut joka vuosi vain rungonsuojan ja kaadellut pitkin talvea silloin tällöin kahvinporoja omppupuiden juurille. Lisäksi melko lähellä on koiranhäkki :) Kirsikka puun silti joka vuosi jänöt käy lyhentämässä :S
Ruusunnuppu pelakuu on aivan ihana, vaikka en minäkään yleensä pelakuista välitä :)

Karolina kirjoitti...

Voi kurjuus. Voin jakaa mielssäni harmin noiden omenapuiden kanssa. Grrr. Meillä loppu verkko ja 1 puu jäi ilman suojaa, sen jonka sain 30v lahjaksi ystäviltäni ja joka kukki ihan valtavasti ja antoi jo 1 vuonna satoa.... ja siitä olivat ahmatit popsineet oksat. Se mitä on jälellä käärin folioon etteivät söisi ihan kokonaan...

Tuon pelargonia kirjan tahtoisin lukea.Onnellinen puutarhuri on minulla juuri lainassa ja siinä on aivan ihanasti kirjoitettu juttua. Insporoiva kirja! JA niin kauniita kuvia.
PAkko myöntää että kun painosta tulee noin ihanilla kuvilla varustettuja kirjoja niin vanhat eivät vedä vertaa vaikka ois kuinka hyvin kirjoitettu. Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa...

Valoisaa kevättä, KArolina

Laura kirjoitti...

Karolina - Toivottavasti jänöt eivät enään kajoa niin hyvältä kuulostavaan puuhusi! Tuota foliojuttua en oo hoksinukaan, sekinhän voisi olla hyvä keino.Ja tässähän tuli kaikkia erilaisia jänön karkotuskeinoja, kaikki pistetään korvan taakse, kiitos!